5 Natuurlijke Haarbehandelingstips voor Haargroei in 2024

Afhankelijk van de oorzaak van je haaruitval kunnen sommige praktijken helpen om natuurlijk haar te laten teruggroeien. Deze kunnen inclusief hoofdmassages zijn en het toepassen van aloë vera of essentiële oliën zoals kokos- en citroenolie. Haaruitval gebeurt natuurlijk en kan iedereen treffen. Volgens de Amerikaanse Academie voor Dermatologie (AAD) kun je per dag 50-100 haren verliezen.

Dit lijkt misschien niet veel omdat je 100.000 haarfollikels op je hoofd hebt en haar meestal terug groeit.

Echter, je kunt snellere haaruitval ervaren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen is haaruitval permanent.

Haaruitval zelf heeft misschien geen directe fysieke effecten op je gezondheid, maar de emotionele impact kan aanzienlijk zijn.

Lees verder om meer te leren over 10 natuurlijke behandelingstips die kunnen helpen bij het terug laten groeien van je haar.

 1. Massage

Het masseren van de hoofdhuid met haaroliën en maskers stimuleert de hoofdhuid en kan de haardikte verbeteren. Het uitrekken tijdens de massage zou de haargroei en -dikte in de dermale papillacellen, die zich aan de onderkant van de haarfollikel bevinden, kunnen bevorderen. Deze cellen spelen een sleutelrol in de regeneratie- en groeicyclus van haar.

Een studie uit 2019 toonde aan dat hoofdmassages de haargroei, bloedstroom en hoofdhuidgezondheid bij mensen verbeterden. Het masseren van je hoofdhuid kan ook helpen om stress en spanning te verlichten, twee emoties die haaruitval kunnen veroorzaken.

Om je hoofdhuid te masseren, gebruik je vingertoppen, niet je nagels. Beweeg over je hoofdhuid in kleine cirkels, met lichte tot gemiddelde druk. Er is geen specifieke tijd voor hoe lang je moet masseren. In de bovengenoemde studie werd elke hoofdmassage dagelijks gedurende 4 minuten gegeven, over een periode van 24 weken. Meer weten over dit? Ga naar haar herstel!

 1. Aloë vera

Aloë vera kan helpen bij de behandeling van haaruitval. Enig anekdotisch bewijs suggereert dat aloë vera kan helpen door:

 • je hoofdhuid te kalmeren
 • je haar te conditioneren
 • roos te verminderen
 • haarfollikels te ontstoppen

Echter, de auteurs van een overzicht uit 2022 suggereren dat er slechts beperkte dierstudies bestaan. Meer onderzoek bij mensen is nodig.

Je kunt pure aloë vera gel een paar keer per week op je hoofdhuid aanbrengen. Je kunt ook shampoo en conditioner gebruiken die aloë vera bevatten.

 1. Kokosolie

Kokosolie bevat vetzuren, genaamd laurinezuur, die binnenin de haarschacht doordringen en het eiwitverlies uit haar verminderen.

Een studie uit 2021 vond ook dat kokosolie op de hoofdhuid het microbioom van de hoofdhuid kan verrijken, waardoor de hoofdhuid en haarfollikels gezonder worden.

Kokosolie kan worden gebruikt voor of nadat je je haar wast, afhankelijk van je haartype. Als je haar de neiging heeft om vet te zijn, kun je een leave-in behandeling doen gedurende de nacht of een paar uur voordat je het wast.

Masseer kokosolie in je hoofdhuid en al je haar. Als je haar droog is, kun je het ook als leave-in behandeling gebruiken.

 1. Viviscal

Viviscal is een natuurlijk haargroeisupplement dat haargroei behandeling kan bevorderen bij mensen met dunner wordend haar.

Het bevat een mineraalrijke combinatie van:

 • haaien- en weekdierpoeder
 • organisch silica
 • vitamine C (afkomstig van acerolakers)
 • biotine
 • zink

Deze ingrediënten kunnen helpen bij het regenereren van nieuwe cellen en het versterken van bestaande cellen.

Je moet de pillen tweemaal daags gedurende ten minste 6 maanden innemen om resultaten te zien. Viviscal maakt ook een shampoo en conditioner.

 1. Visolie

Visoliesupplementen zijn gevuld met voedingsstoffen, zoals eiwitten en omega-vetzuren.

Een studie uit 2015 vond dat het nemen van een omega-supplement, samen met antioxidanten, hielp om de haardichtheid, diameter en haaruitval te verbeteren.

Omega-3-vetzuren kunnen ook helpen om ontstekingen te verminderen en de immuniteit te versterken. Deze kunnen je haargroeicyclus helpen boosten en je algehele gezondheid verbeteren.

Spreek met een zorgprofessional voordat je supplementen aan je dieet toevoegt en volg de aanbevolen dosering van de fabrikant.

Bron: https://haar-herstel.nl

Plaats een reactie